REGULARITIES OF STRUCTURAL AND PHASE TRANSFORMATIONS IN STEEL WITH BAINITE STRUCTURE UNDER PLASTIC DEFORMATION
Abstract
Steels with a bainitic structure are currently widely used in the automotive industry, in the energy sector, in the production of rails, high-strength pipes for the oil and gas industry and many other industries. Bainite is perhaps the most complex structure formed in carbon steel during heat treatment. This is due to the bainitic transformation process occurring in the temperature range where there is no diffusion of iron atoms and alloying elements, but an intensive redistribution of carbon atoms occurs. These processes lead to the formation of phases that differ significantly in carbon content: α-phase (solid solution based on the BCC crystal lattice of iron); γ-phase (solid solution based on the FCC crystal lattice of iron); carbide phase (cementite). The use of products made of steel with a bainitic structure (especially under extreme conditions) often leads to plastic deformation of the material, accompanied by a transformation of its phase composition and defect substructure.
About the Authors
Yu. F. Yu. F. IvanovRussian Federation
K. V. Aksenova
E. N. Nikitina
V. E. Gromov
E. V. Kornet
References
1. П и к е р и н г Ф.Б. Физическое металловедение и разработка сталей / Пер. с англ. – М.: Металлургия, 1982. – 184 с.
2. М а т р о с о в Ю.И., Л и т в и н е н к о Д.А., Г о л о в а н е н к о С.А. Сталь для магистральных газопроводов. ‒ М.: Металлургия, 1989. ‒ 288 с.
3. П а в л о в В.В., Г о д и к Л.А., К о р - н е в а Л.В., К о з ы р е в Н.А., К у з н е - ц о в Е.П. Железнодорожные рельсы из бейнитной стали // Металлург. 2007. № 4. С. 51 ‒ 53.
4. У т е в с к и й Л.М. Дифракционная электронная микроскопия в металлове-дении. – М.: Металлургия, 1973. ‒ 584 с.
5. К у р д ю м о в В.Г., У т е в с к и й Л.М., Э н т и н Р.И. Превращения в железе и стали. – М.: Наука, 1977. – 236 с.
6. П р и д а н ц е в М.В., Д а в ы д о в а Л.Н., Т а м а р и н а А.М. Конструкци-онные стали: Справочник. ‒ М.: Метал-лургия, 1980. ‒ 288 с.
7. И в а н о в Ю.Ф., П о п о в а Н.А., Г л а- д ы ш е в С.А., К о з л о в Э.В. Взаимодействие углерода с дефектами и процессы карбидообразования в конструкционных сталях. ‒ В кн.: Сб. трудов «Взаимодействие дефектов кристаллической решетки и свойства». – Тула: изд. Тульского политехн. ун-та, 1986. С. 100 ‒ 105.
8. И в а н о в Ю.Ф., К о з л о в Э.В. Мор-фология цементита в мартенситной фазе стали 38ХН3МФА // ФММ. 1991. № 10. С. 203, 204.
9. И в а н о в Ю.Ф., К о з л о в Э.В. Анализ кинетики карбидообразования при самоотпуске и низкотемпературном отпуске конструкционной стали. ‒ В кн.: Сб. трудов «Дефекты кристаллической решетки и свойства металлов и сплавов». – Тула: изд. Тульского политехн. ун-та, 1992. С. 90 ‒ 94.
10. И в а н о в Ю.Ф., К о з л о в Э.В. Мно-гоступенчатая схема мартенситного превращения низко- и среднеуглеродистых малолегированных сталей // Материаловедение. 2000. № 11. С. 33 ‒ 37.
11. И в а н о в Ю.Ф., К о р н е т Е.В., К о з - л о в Э.В., Г р о м о в В.Е. Закаленная конструкционная сталь: структура и механизмы упрочнения. – Новокузнецк: изд. СибГИУ, 2010. – 174 с.
12. Г р о м о в В.Е., Н и к и т и н а Е.Н., И в а н о в Ю.Ф. Эволюция карбидной и дефектной подсистем стали с бейнитной структурой при деформации // Проблемы черной металлургии и материаловедения. 2015. № 3. С. 49 ‒ 56.
13. И в а н о в Ю.Ф., Г р о м о в В.Е., Н и - к и т и н а Е.Н. Эволюция карбидной подсистемы конструкционной стали с бейнитной структурой при деформации одноосным сжатием // Фундаментальные проблемы современного материаловедения. 2015. Т. 12. № 2. С. 227 ‒ 230.
Review
For citations:
Yu. F. Ivanov Yu., Aksenova K., Nikitina E., Gromov V., Kornet E. REGULARITIES OF STRUCTURAL AND PHASE TRANSFORMATIONS IN STEEL WITH BAINITE STRUCTURE UNDER PLASTIC DEFORMATION. Bulletin of the Siberian State Industrial University. 2015;(4):6-8. (In Russ.)